maanantai 25. lokakuuta 2010

Tilkkutäkki ja spelttileipää

















Tänään sain valmiiksi tilaustyön, tilkkutäkin Aino-tytölle.

Olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen.
Osa kankaista on Eurokankaan käsityöpuuvilloja,
loput kirppislöytöjä tai lahjaksi saatuja.
Täkin toinen puoli on vanha, mutta hyväkuntoinen lakana ja välissä on vanulevy.
Päälitikkaukset tikkailin vaivattomasti pitkällä nukkeneulalla ja paksulla puuvillalangalla.


Sunnuntaina leivoin leipää uudella ohjeella.
Mieli on tehnyt jo pitkään kokeilla spelttijauhoja leivonnassa,
ja kannatti kyllä kokeilla !



Ohje lainattu Pastanjauhantaa-blogista:

Birkkalan rapea maalaisleipä

4 dl vettä
1-1/2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
3 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
5 dl Birkkalan ydinspelttijauhoa (tai vehnäjauhoa)
1 pussi kuivahiivaa
1 dl idätettyjä Birkkalan spelttijyviä (tai auringonkukansiemeniä tms)

Sekoita lämpimään veteen suola, hunaja, siemenet sekä jauhot,
johon kuivahiiva on sekoitettu.
Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän.
Anna taikinan kohota n. 1-2 tuntia.
Kaada taikina keoksi pellille.Anna kohota vielä 20 minuuttia.
Paista leipää ensin 250 asteessa n. 15 minuuttia.
Jatka sitten paistamista 125 asteessa 40-45 minuuttia.

Itse korvasin ydinspelttijauhon vehnäjauholla ja siemen-osion skippasin kokonaan.
Täytyy kyllä sanoa että mahtavan maukas ja rapea leipä, ehdottomasti paras itsetehty tähän mennessä.




5 kommenttia:

  1. voi miten hurjan suloinen peitto!! Nuo värit voi rakkaus, tosi ihanasti olet saanut tuohon peittoon sellaisen lämpimän tunnelman ♥

    VastaaPoista
  2. Kiitos :)
    Samaa mieltä,onnistui hyvin, ja värit kuvastaa hyvin tulevaa käyttäjäänsä, on sellainen iloinen, reipas ja tomera tyttö :)

    VastaaPoista
  3. oliko leipä sinusta sitkeää. itse olen tehnyt speltistä näkkäriä ja sämpylöitä mutta leivästä tulee aina sitkeää eikä yhtään kuohkeaa. teen myös pullat osittain speltistä on muuten hyviä!

    VastaaPoista
  4. Anonyymi:
    En voi sanoa että leipä olisi ollut erityisen kuohkeaa, mutta ei kyllä mitenkään sitkeätäkään.Enemminkin pelkillä vehnäjauhoilla olen saanut kumimaisia sämpylöitä :)
    Olisiko pitkä kohotusaika auttanut tässä reseptissä ?

    VastaaPoista